Honnan tudhatod, hogy túlnőttél a munkakörödön?

A jól megszokott, ismert napi rutin nagy úr. Így nem véletlen, hogy sokszor előfordul, hogy habár már nem vagyunk elégedettek a munkakörünkkel, a váltást addig húzzuk-halasztjuk, amíg a helyzet már tarthatatlanná nem válik számunkra. „Nem olyan rossz nekem, kibírom.”„Már 4 éve ennél a cégnél dolgozom. Itt legalább tudom mire számítsak. Lehet máshol csak rosszabb lenne.” „Máshol újra kellene építenem a személyes brandemet. Itt leglább már letettem valamit az asztalra.” Ilyen és ehhez hasonló mondatokkal gyártunk magunknak kifogásokat a változtatás ellen. De honnan tudod, hogy most már tényleg itt az ideje előrelépned?

5 jel, ami azt üzeni neked, hogy ideje váltanod

 1. Motiválatlanság
  Elvész az örömérzeted azokkal a tevékenységekkel kapcsolatban, melyeket korábban lelkesen csináltál végig. A legkisebb feladat elvégzése, ami korábban könnyen ment, is óriási erőfeszítést és akaraterőt igényel a részedről.
 2. Közönyösség és értelemvesztettség érzése
  Mindegy mi történik, nem érdekel különösebben. Közömbös vagy az akár kimagaslóan jó, akár kimagaslóan rossz történések iránt is.
 1. Már nem találsz és nem is keresel kihívást és fejlődési lehetőséget a munkádban
  A minimumra törekszel. Minden feladatot igyekszel rutinból megoldani.
 1. Kiüresedés, folyamatos kimerültség, fáradtság érzése
  Mintha zombi lennél a munkahelyen. Érzelmileg és fizikailag is teljesen leszívva huppansz le otthon a kanapédra.
 1. A jövőképed elvesztése
  Már semminek sem látod az értelmét a munkahelyen. Nem is gondolkozol azon, hogy milyen fejlesztéseket lehetne eszközölni. Ha mégis eszedbe jut egy ötlet, nem osztod meg mással.

Ha ezeket a jeleket észleled magadon, akkor nagy eséllyel már többre van szükséged. Ha rászánod magad a váltásra, akkor nagy segítsésedre lehet ebben egy karrier tanácsadó.

 

dr. Kundrák Villő